پروفسور محمد حسن گنجی از نخستین دانش آموختگان جغرافیا در ایران است که آموزش و کاربرد جغرافیا را در ایران دگرگون کرد و به حق می توان او را پدر جغرافیای نوین ایران نامید.
پروفسور گنجی در 21 خرداد 1291 خورشیدی در بیرجند به دنیا آمد.وی پس از تکمیل تحصیلات متوسطه در مدرسه شوکتیه بیرجند به تهران رفت و پس از سه سال تحصیل در خرداد 1312 موفق به اخذ لیسانس تاریخ و جغرافیا از دانشسرای عالی شد . در شهریور همین سال همراه با حدود نود نفر دیگر که بیست نفراز آنان لیسانسیه های دانشسرای عالی بودند به اروپا رفت . بعد از پنج سال اقامت در انگلستان از دانشگاه ویکتوریای منچستر لیسانس تخصصی و ممتاز در جغرافیا (B.A.Honurs) را دریافت نمود که از جهاتی معادل فوق لیسانس محسوب می شد. پس از مراجعت به ایران در 1371 به تدریس در دانشگاه تهران پرداخت . دوره خدمت دبیری ایشان در دانشگاه چهارده سال به طول انجامید تا اینکه در سال 1331 به آمریکا رفته و پس از دو سال تحصیل در دانشگاه کلارک واقع در شهر ورستر از ایالات ماساچوست که از مراکز بسیار معتبر آموزش و پژوهش جغرافیا بود به احراز درجه دکترا در جغرافیا نایل آمد . پس از مراجعت به تهران و گذشت چند ماه به درجه دانشیاری ارتقاء پیدا کرد ایشان تا سال 1354 که بازنشسته شد و به استادی ممتاز دانشگاه مفتخر گردید ، 37 سال سابقه تدریس لاینقطع داشت.
از جمله فعالیت های مهم او می توان به :
راه اندازی و ریاست هواشناسی ایران ، راه اندازی دانشگاه بیرجند ، معاونت دانشگاه تهران ، همکاری با سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح ، عضویت در 24 انجمن و شورای علمی و دانشگاهی ،حضور در 43 کنگره و سمینار جهانی، ریاست انجمن جغرافی دانان ایران و بیش از نیم قرن تدریس در دانشگاه اشاره کرد .همچنین ایشان 15 کتاب به زبان فارسی نوشته و مقالات وى در مجامع داخلى و خارجى بیش از 77 مورد مىباشد.
کسب عنوان دانشمند برگزیده سازمان هواشناسی جهانی در سال 2001 از جمله افتخارات اوست

نظرات شما عزیزان: